donderdag 19 januari 2012

Wat is een goede bibliotheek om mee te starten?

Voor de algemene opmerkingen bij deze onderstaande lijsten: zie de twee artikelen over het gebruik van commentaren en over de aard van de commentaren.

voor hen die geen geduld of zin hebben om onderstaande te lezen; de uitkomst van onderstaande is deze twee lijsten:




In deze lijsten (ook onderaan) worden titels soms in lichtblauw weergegeven. Dit betekent dat ik niet goed weet of deze titels ‘in het veld’ gewaardeerd worden door hen die er verstand van hebben. In dat geval is het zaak reviews te lezen, een aanbeveling die ik eigenlijk standaard doe. Probleem is dat ik hierbij juist overwegend niet echt geschikte reviews kon vinden.

Hier geef ik een lijst van wat volgens mij een goede startbibliotheek, welke niet wordt gedomineerd door confessie, zou kunnen zijn.

Afhankelijk van ieders kerkelijke achtergrond (die van mij is bijvoorbeeld Gereformeerde Bond) kan deze worden aangevuld of deels vervangen. (ik zal daar nog een bericht over maken).

Voor wat betreft de Bijbelse Theologie is er een erg goed boek van Marshall: 

Helaas is er niet een OT variant die met dezelfde kwaliteit iets vergelijkbaars doet (lijkt me ook niet mogelijk voor 1 persoon; Goldingay en Brueggemann leveren goed werk, maar niet een boek voor boek behandeling). Marshall is duidelijk van een orthodox signatuur, maar is onbetwist als het om kennis en kunde gaat. Hij wordt gewaardeerd door mensen van allerlei confessionele achtergrond.

Voor het OT is de serie Old Testament Theology (Cambridge) nog in de maak, en het gaat niet hard. In 2012 is Amos uitgekomen en ook DaniĆ«l wordt al even aangekondigd. De serie Two Horizons Old Testament Commentary kan misschien die functie tijdelijk overnemen. Na-of voordeel van deze serie is dat deze uit een (gematigd) orthodox protestantse hoek komt. Het gaat om ‘evangelicals’ (oftewel: vergelijkbaar met de range tussen het midden van de Confessionele Vereniging en de rechterkant van de Gereformeerde Bond: sorry voor deze typeringen…). Oudtestamentici van een iets meer liberale snit zijn overwegend kritisch bij de volumes die uit zijn gekomen.

Tot slot: wat is bedoeld met ‘zinvolle details’? Het gaat er om dat er twee hoofddoelen voor theologiestudenten en afgestudeerden zijn voor het gebruik van commentaren. Dan gaat het om het schrijven van wetenschappelijke artikelen of papers, en om het voorbereiden van preken en meditaties. Voor de eerste geldt dat je vooral ook met artikelen en monografien moet werken, en eventueel met een gedetailleerd commentaar. Voor het tweede (de preken) geldt dat de voorbereidingstijd vooral ook moet gaan naar de eigen ontmoeting met de tekst en de doordenking van de hermeneutische vertaalslag en de daaropvolgende opbouw van de preek. Een erg uitgebreid commentaar houdt je in het ergste geval daar vanaf. Neemt niet weg dat ik het zelf fijn vindt om ze achter de hand te hebben, maar…. niet in een‘startbibliotheek’ (tenzij er niets anders is).

Als je genoeg geld hebt voor 1 commentaar. Kijk dan vooral naar het niveau 'zinvolle details'.







.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten